top of page
Search

Stap uit die slachtofferrol, een kijkje in ons reptielenbrein.

Lieve lezers,


Hier ben ik nog eens na een lange tijd! Ik werd geïnspireerd door iets wat ik de laatste tijd vaak om mij heen zie. Mensen in een slachtofferrol. Ik sta zeker achter een bepaalde portie zelfmedelijden. Je moet zelfs lief voor jezelf zijn en je mag jezelf gerust begrijpen. Maar velen zitten vast in die fixed mindset, terwijl ze het eigenlijk helemaal anders willen. Wil jij tot actie komen?


Even een aantal uitspraken:


"Ugh, die corona ik kan echt niets meer doen"

"Ja ik kan toch niks aan de situatie veranderen want zij zorgen ervoor dat ik mij zo voel"

"Ik voel me al zo lang slecht ik kan dat toch niet"

"Ja, ik wil dat wel maar het gaat toch niet lukken"


Dit zijn uitspraken die ik de komende tijd vaak hoorde. En eigenlijk moeten we er eens goed bij stilstaan en kijken naar wat wij steeds zeggen. Vaak leggen wij de verantwoordelijkheid bij de ander of de situatie en overtuigen we onszelf dat toch niets lukt? Juist? Nu stel ik jou de vraag. Vind je het dan niet logisch dat het ons dan niet lukt, dat de situatie niet zal verbeteren?


Want uiteindelijk, wat we tegen onszelf zeggen wordt gefilterd. En ik ben er 100% zeker van, dat waar wij aandacht aan schenken gaat groeien.

Graag wil ik het hebben over ons reptielenbrein. Ondanks dat we twee hersenhelften hebben hebben wij 3 delen binnen onze hersenen.

  1. Eerst en vooral is er ons menselijke brein, de neocortex ook wel je gezonde verstand genoemd. Dit is eigenlijk het jongste deel van onze hersenen en is verantwoordelijk voor rationaliteit, hier maak je doordachte beslissingen, ga je kennis op doen en ga je logisch redeneren over problemen.

  2. Vervolgens hebben we het emotionele brein, hier gaan onze hersenen alles wat we binnenkrijgen screenen van informatie op emotionele relevantie en dan gaat dat vergeleken worden met herinneringen van vroegere ervaringen. Zo kan dit deel van je brein je helpen om gedrag te herhalen waar je gelukkig van wordt en op die manier kan je dan ook de minder leuke ervaringen vermijden.

  3. Vergeet nooit dat wij een reptielenbrein hebben en dit brein gaat maar van één ding uit en dat is overleven. Dit deel van je hersenen gaat niet eens nadenken of iets onthouden. Het gaat instinctief en automatisch reageren. Heb je hier dus de bewuste controle over? Zeker niet.

Het meest logische zou zijn dat het menselijke brein het meeste actief is, althans dat hopen wij. Wij maken vooral onze keuze op basis van onze gevoelens en onze instincten.


Heel simpel, je weet dat bepaalde dingen niet goed voor je zijn. Maar toch doe je het. Ik bleef voor een relatie gaan die niet goed voor mij was, maar toch was mijn gevoel overheersend en had ik het gevoel dat ik de relatie moest redden en als het ware moest overleven. Is dit soort patroon herkenbaar? Ja dat dacht ik al! :p


Weet dat er een verschil is tussen je ziel en je brein. Zo wil ik bijvoorbeeld zo graag de de ideale man tegenkomen en samen een mooie toekomst opbouwen, dat is wat mijn ziel wil. Maar mijn brein wil iets anders, veilig en gemakkelijk en het liefst de situatie behouden zoals het is. Want stel dat het weer allemaal voor niks is, stel dat het weer misgaat? Dat wil ik niet dus ik probeer mijn eigen geluk zelfs tegen te houden door mijn brein want er zijn altijd risico's.


Vaak hebben we een bepaalde gewoonte die zo moeilijk is om te veranderen, haal deze maar eens voor de geest. Zo probeerde ik het vroeger zo vaak mogelijk te vermijden dat ik voor de klas moest spreken of dat er veel ogen op mij gericht zouden zijn. Ik heb het hier over mijn comfortzone, ik had enorm veel schrik om te falen dus ik bleef maar steeds in deze comfortzone en dat is juist wat ons reptielenbrein met ons doet. Alles wat nieuw en anders is zal ons reptielenbrein afwerpen. Dit is ook een reden waarom wij vaak denken dat wij voor iedereen goed moeten doen en dat iedereen ons graag moet hebben. Denk ook maar aan dat ene dieet dat je wilt volgen, maar het lukt steeds niet om van de slechte eetgewoonten af te geraken. Of denk maar aan mensen die steeds enorm kritisch zijn voor zichzelf, het is makkelijk om de hele dag tegen jezelf en op anderen te grommelen. Maar zo zit je wel lekker in je comfortzone, het gekke is dat deze persoon waarschijnlijk zelf altijd aangeeft dat hij of zij zichzelf graag wil zien.


En juist dat doen wij ook als wij onze slachtofferrol aannemen.

We zijn inderdaad als het ware het slachtoffer van ons eigen reptielenbrein, we denken op een bepaalde manier waar wij moeilijk sterk vanaf kunnen. Maar nu we weten hoe het reptielenbrein werkt, kunnen we wel uit die situatie geraken.

Wil jij je reptielenbrein slim af zijn? In actie kunnen schieten door uit die slachtofferrol te komen? Dan is er enkel één optie. Heel bewust worden van je handelen en nieuwe patronen ontwikkelen. We hebben al één belangrijke stap gezet, je wilt uit de slachtofferrol en tot actie komen, daarom las je dit artikel en hebben we al even onze reptielenogen opengezet.

  1. Bepaal eerst wat je echt wilt! Soms denken we dat we iets willen maar willen we het omdat anderen dit willen. Wat zou je echt het liefst van de wereld willen nu? Ga echt naar je ziel en niet naar je hoofd en let er op dat je niet gaat nadenken over wat je NIET wilt. Wanneer we een negatief doel hebben geven we aandacht aan het negatieve zoals wij in deze maatschappij vaak in onze comfortzone doen.

  2. Sta er bij stil, dat als je het doel zou bereikt hebben in de tijd dat je dat wilt bereiken, wat levert dat jou dan op? En denk er ook bij na wat het zou opleveren als je het niet zou bereiken. Maak een lijstje met deze dingen en vaak ga je merken dat je de positieve richting uit wilt. Zo kom je tot intrinsieke motivatie.

  3. Onderbreek nu de patronen zoals dat jij jezelf tegenhoudt om tot actie te komen. Zo besliste ik om uit mijn comfortzone te treden en het gewoon wel eens te doen, door wel eens te spreken voor een klas met leerlingen.

  4. Nu moet je zelf nieuwe overtuigingen formuleren met betrekking tot je gedrag.

  5. Beloon jezelf voor je nieuwe gedrag, net zoals conditionering werkt. Ik zou niet werken met straffen :p


Heel erg bedankt voor het lezen & goodluck!


Moest je vastzitten, aarzel niet om mij te contacteren. Ik ben namelijk een ervaringsdeskundige in het struggelen hiermee :).


Bekijk zeker ook de video hoe je tot verandering kunt komen, deze sluit hier mooi bij aan.


Wil je graag praktisch aan de slag gaan om bewuster te kijken naar jezelf? Koop dan zeker mijn e-book.


Veel liefs,

Jade


 
 
 

Comments


Join My Mailing List
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
bottom of page