top of page
Search

Een gezonde balans tussen AANPASSEN en je EIGENWAARDE BEHOUDEN in een relatie

Lieve lezers,


Een gezonde balans tussen aanpassen en je standaarden behouden. De vraag waar wij misschien wat vaker moeten stilstaan bij relaties met anderen. We kunnen ons vaak eens verliezen in een relatie tot een ander. Maar hoe vind je nu die balans om toch je standaarden te behouden en jezelf toch aan te passen voor de ander?


Eerst en vooral zijn er twee modellen die ik interessant vind om in deze blogpost aan te halen.


Hoeksteenmodel

Vroeger was er vaker sprake van het hoeksteenmodel. Het huwelijk was hier een vertrekpunt om je eigen identiteit en ook je leven vorm te geven. Dit huwelijk stopt alleen als er iemand zou overlijden van de partners. Tot de dood ons scheidt zoals ze zeggen.


Deksteenmodel

Zoals ik in een andere blogpost aanhaalde is er tegenwoordig heel wat anders. De kerk en ons geloof heeft al vaker een minder grote invloed, er is meer sprake van individualisering, we hebben meer keuzevrijheid. We moeten allemaal succesvol zijn maar toch kunnen we onze eigen weg kiezen omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Door die veranderingen maken wij meer persoonlijkere keuzes. Het is dan ook normaal dat we dit doen in een liefdesrelatie. Wij als mensen zijn in deze maatschappij ook meer op onszelf gesteld, we gaan al vaker de focus leggen op onze eigen doelen en behoeften. Huisvrouwen zijn er amper nog te vinden, tegenwoordig werkt iedereen fulltime en hebben ze verwachtingen in hun studie, carrière en ontwikkeling. Dit noemen we het deksteenmodel, we stellen veel hogere eisen aan een partner, wanneer deze hier niet aan voldoet stappen we sneller uit die relatie. Want er is toch keuze genoeg!


Hieruit kunnen we dus zien dat vroeger de focus lag op relaties voor het leven en nu hebben relaties meer een tijdelijk karakter. Nu kan je ook veel kiezen, polygaam , monogaam het kan allemaal!


Nadelen van het deksteenmodel

  • We hebben hoge verwachtingen van het leven maar ook van onze toekomstige partner.

  • We verwachten vaak dat de ander verandert, zo niet stoppen we er sneller mee.

  • Er is meer keuze dan ooit, dat wilt zeggen dat mensen vaker op zoek gaan naar meer en beter. Dit zorgt ervoor dat ze vaker veel tijdelijke relaties hebben.

  • Mensen die eerder voor de blijvende relaties zijn struggelen met zichzelf. Ze gaan zich minder snel openstellen omdat meer en meer mensen zich bevinden binnen het deksteenmodel. Hierdoor ontstaat er ook vaak bindingsangst.

  • De kwaliteit van diepere connecties verlaagt.

Nu we een duidelijker beeld hebben van de verschillende relaties kan ik overschakelen naar de standaarden die wij hebben.


Het belang van waarden


Als er iets belangrijk is, is het dat je moet weten dat jouw waarden veel belangrijker zijn dan jij zelf denkt. Want deze waarden zeggen wat voor jou de norm is, wat voor jou hoort en wat voor jou normaal is. Vanaf dat deze waarden in gedrang komen ga je ook merken dat jij je sneller ongelukkig zult voelen in een relatie. Het is dus belangrijk om jouw waarden altijd te behouden en niet aan de kant te zetten voor iemand anders. Want dit zijn als het ware alle bouwstenen die jou maken tot wie je bent. Ga ook eventueel even na wat jouw waarden allemaal zijn en welke echt aanwezig moeten zijn. Dit is handig als je iemand aan het leren kennen bent.


Ik verduidelijk het graag aan de hand van een voorbeeld, ik vind bijvoorbeeld gelijkwaardigheid heel belangrijk. In een relatie vind ik dan ook dat het geven en nemen in balans moet zijn. Wanneer ik het gevoel heb dat ik alleen maar geef en niks terug krijg dan zit je op dat vlak niet op dezelfde golflengte. Dit soort waarden kunnen jou ongelofelijk ongelukkig maken in een relatie.


Ik vind het dan ook belangrijk om aan te halen dat stel dat jij in een relatie bent met een persoon en je merkt dat jij de waarden van die persoon niet accepteert en steeds de poging doet om het te veranderen, dan zal deze verandering nooit van lange duur zijn. Want waarden maken de persoon letterlijk wie hij of zij is. Daarnaast is het ook gevaarlijk als je elkaars waarden niet respecteert.


Wat kan je wel veranderen?


Zeker en vast vind ik wel dat jij je soms moet aanpassen aan de ander, zeker wanneer je een leven met iemand deelt. Je bent veel bij elkaar en jullie moeten jullie hoe dan ook leren afstemmen op elkaar.


1. Ik vind dat je altijd kan openstaan voor andere hobby's en interesses. Ik vind persoonlijk dat het normaal is om te investeren in de dingen die de ander leuk vindt. Vind jij voetbal niks maar weet je dat het voor hem zo belangrijk is? Ga naar zijn match kijken, neem eventueel een vriendin mee zodat je het aangename eraan kunt koppelen, twee vliegen in één klap! Het gaat er gewoon om dat jullie openstaan voor elkaars interesses. Doe gewoon de moeite om te ontdekken wat de ander zo leuk vindt aan zijn of haar interesses door een open houding aan te nemen.


2. Je routine wat aanpassen


Vanaf het moment dat je gaat samenwonen of gewoon heel vaak tijd met elkaar doorbrengt nadat jullie een hele tijd op jullie zelf zijn geweest is het van belang om open te staan voor veranderingen. Dit is helemaal niet gemakkelijk want we hebben het hier over onze gewoontes die letterlijk ingebed zijn. Het kan echt om kleine dingen gaan zoals na het ontbijt dadelijk opruimen terwijl de ander dit even zou laten liggen tot de middag. Probeer gewoon op beide vlakken aanpassingen te doen. Dit wilt niet zeggen dat je zomaar heel je gewoontes moet omgooien, het moet van twee kanten komen en het moet gezond blijven.


3. Op een andere manier communiceren


In iedere relatie zijn er sowieso irritaties en ruzies. Als dit er niet is, is er één persoon die de volger is. Soms merk je dat je vriend of vriendin anders communiceert dan je voormalige ex of jezelf. Wanneer je merkt dat jullie nooit uit een discussie komen of tot een compromis komen is het belangrijk om te kijken wat jullie op dit vlak beiden nodig hebben. het is helemaal niet raar om zo een dingen te bespreken. Dit is gewoon een manier van zoeken. En het is ook nog goed voor jullie band te versterken!


4. Slechte gewoonten


Wij hebben hoe je het draait of keert allemaal slechte gewoonten! Dit kan om vanalles gaan. Bijvoorbeeld veel roken, je kamer nooit opruimen, eindeloos je partner zijn of haar gsm bekijken. En begrijp me niet verkeerd, je moet niet perfect zijn want wie is dat wel? Maar het is misschien wel goed om stil te staan bij die slechte gewoonten die een impact hebben op je relatie. Denk maar aan het laatste voorbeeld, wanneer jij telkens de gsm van je partner gaat nakijken is dit echt niet goed voor jullie relatie. Dit heeft eerst en vooral al een slechte invloed op het vertrouwen en je beschuldigt je partner onbewust door telkens in zijn of haar gsm te kijken.


5. Sociale interactie


Je kent het wel, je moet naar een feestje gaan van een vriendin en je mag je vriend meenemen. Jij bent een sociaal wezen maar je vriend is bijvoorbeeld vrij introvert en is liever op zichzelf. Ik vind dat je op dat moment ook wel aanpassingen kunt doen naar elkaar toe. Zo kan hij eens meekomen naar een feestje en proberen te praten met anderen. Maar ook kan jij eens rustig met hem genieten van een avondje op de zetel. Geven en nemen toch?!


6. Je visie op liefde


De visie op liefde kan echt verschillen van persoon tot persoon. Iedereen heeft zijn eigen invulling hiervoor! Maar, wees er bewust van dat deze altijd subjectief en niet altijd realistisch is. Welke persoon je ook tegenkomt, ze gaan nooit volledig voldoen aan het ideale plaatje. Accepteer en waardeer dan ook meer wat deze persoon WEL heeft. Het verandert dan van fantasie naar iets wat echt is en werkelijk is en dat is veel meer waard dan dat ideaal plaatje. Het is nu niet zo dat je maar genoegen moet nemen met alles wat jouw visie tegenspreekt.


7. Visie op de toekomst


Ik zelf weet heel goed wat ik in de toekomst wil. En het feit dat je kinderen wilt of niet is een heel belangrijk aspect en deze belangrijke aspecten kan je niet veranderen. Maar, dat betekent niet dat je niet open kunt staan voor een ander zijn of haar dromen. Leef je ook in in de ander en verrijk jouw visie op de toekomst. Want eerlijk gezegd, vroeger wou ik veel kinderen maar met het ouder worden wil ik er ook maximum twee. Je verandert en ontwikkelt continu als persoon. Je moet niets opgeven voor de liefde, maar sta wel open voor veranderingen in je visie.


DUS...

Wanneer jij je voortdurend aanpast aan de verlangen van de ander raak je met jezelf in de knoop. Als jouw waarden en hoe jij je gedraagt heel ver uit elkaar liggen bestaat de kans dat jij over je eigen principes en standaarden heen gaat en dat is nu zeker niet de bedoeling. Sta dus vooral stil bij je waarden en verander alleen hetgeen wat je zou moeten veranderen. Blijf altijd dicht bij jezelf, wanneer je dat niet doet kun je zowel jezelf als de ander heel ongelukkig maken.


En ik vraag mij af, wanneer je niet meer gelukkig bent met jezelf dan wordt je toch vervreemd van jezelf?


Veel liefs,

Jade

 
 
 

Comentarios


Join My Mailing List
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Snapchat Icon
bottom of page